Trætte, ømme eller tunge ben? Smerter som følge af overfladisk årebetændelse eller inflammation i benene? Synlige overfladiske blodårer?

I løbet af livet vil der forekomme tegn på ændringer i de overfladiske vener hos næsten alle voksne. Årebetændelse er en af de mest almindelige former for venelidelse og kan forekomme i årer med knuder såvel som årer uden åreknuder.

Tunge, trætte, ømme eller hævede ben og synlige blodkar under huden er symptomer på overfladisk årebetændelse. Dette er kun de fysiske symptomer på tilstanden. Tilstanden kan også have en social og psykologisk indvirkning eksempelvis ved ikke at føle sig sikre på at vise deres krop på grund af de berørte områders udseende.

Overfladisk årebetændelse handler om dine vener

Vener er blodkarrene, der fører blodet tilbage til hjertet og er afhængig af at veneklapperne sørger for at blodet kun føre i én retning. Over 60% af blodvolumenet findes i venerne. Overfladisk årebetændelse er en betændelse i de overfladiske vener, blodceller danner en prop der delvist lukker venens lumen.

  • Det berørte område kan blive rødt eller ømt.
  • Der kan forekomme hårde, smertefulde buler under huden
  • Årebetændelse kan forekomme i blodåre med åreknuder såvel som i blodårer uden. Mest almindeligt forekommende i blodårer med åreknuder.

Åreknuder

Åreknuder er overfladiske vener, der er blevet forstørret og snoet. Typisk ses de som et ederkoppespind af synlige vener under huden på benene. Mens edderkopperspindet af venen er et rent kosmetisk problem, kan åreknuder påvirke livskvaliteten negativt på grund af deres fysiske, sociale og psykologiske effekt. Åreknuder kan være en risikofaktor for udvikling af overfladisk årebetændelse, hvilket igen er en risikofaktor for udvikling af kronisk venøs insufficiens.

Kan overfladisk årebetændelse føre til en mere alvorlig tilstand?

Overfladisk årebetændelse er ikke en truende tilstand i sig selv. Men når det ikke bliver taget hånd om, kan det muligvis føre til kronisk venøs insufficiens eller endda dyb venetrombose. Dyb venetrombose kan skade de berørte dybe vener, som hæmmer transporten af blod tilbage til hjertet. For ikke at nævne de meget ubehagelige og livskvalitetsnedsættende symptomer såsom smertefulde buler, rødme, hævelse og træthed i benene. Hvis du oplever disse symptomer, råder vi dig til at konsultere din læge.

Mulige risikofaktorer for overfladisk årebetændelse

Hvis du har oplevet disse symptomer, har du sandsynligvis spekuleret og søgt overalt, omkring hvad der kunne have forårsaget dem. Der er flere risikofaktorer der kan afgøre, om nogen kan udvikle overfladisk årebetændelse eller ej. Vi anbefaler dig stærkt at bede din læge eller apoteket om en tidlig diagnose og behandling.

Åreknuder

Rygning

Overvægt

Graviditet

Sidde eller stå i lang tid

Alder

Andre risiko faktorer

  • Tidligere blodpropper eller andre vene defekter
  • Intravenøs kanylering

Blå mærker og hæmatomer: lindring og behandling af blå mærker

En anden tilstand relateret til blodcirkulation er forekomsten af blå mærker og hæmatomer. Svage vener kan lettere medfører blå mærker. I tilfælde af en skade kan åreknuder sandsynligvis forårsage blå mærker eller endda blødning. Men blå mærker og hæmatomer er ikke udelukkende bestemt til mennesker med svækkede vener. Der er adskillige grunde til stumpt traume såsom blå mærker eller kraftige stød: en ulykke I hjemmet, et fald eller en sportsskade.

Mange skader opstår ved sportsulykker

De mest almindelige årsager til blå mærker og skader er ulykker i hjemmet og sportsulykker. Blå mærker forårsager misfarvning af huden og er ofte smertefulde og hævede. Selvom vores krop har et velfungerende reparationssystem, kan de selvhelende kræfter også understøttes af ekstern medicinsk behandling.